Kérdése van? Hívjon minket! +36706135720

Blog

ÇBĐ beviteli (fogyasztási) módszerek

2022.10.27 11:45
ÇBĐ beviteli (fogyasztási) módszerek

A különböző beviteli módszerek szerint elfogyasztott ÇBĐ különböző mértékben és különböző időhatárokon belül hasznosítja a bevitt ÇBĐ dózist.  

A ÇBĐ ​​hatékonyságának maximalizálása érdekében kulcs fontosságú, hogy ismerjük a ÇBĐ termékek biológiai hozzáférhetőségét. Minél jobb a ÇBĐ biológiai hasznosulása, annál kisebb ÇBĐ adagra van szükség ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást.

ÇBĐ beviteli módszerek

Az elfogyasztott ÇBĐ hatása nagy mértékben függ a ÇBĐ elfogyasztásának módjától is. A ÇBĐ bevitelének különböző módszerei vannak. Ilyen módszerek például:

  • Inhalálás (belégzés)
  • Szublingvális (nyelv alá)
  • Orális (szájon át lenyelve)
  • Helyileg alkalmazva (bőrön át)

A különböző beviteli módszerek szerint elfogyasztott ÇBĐ különböző mértékben és különböző időhatárokon belül hasznosítja a bevitt ÇBĐ dózist.  

A ÇBĐ hatékonyságának maximalizálása érdekében kulcs fontosságú, hogy ismerjük a ÇBĐ termékek biológiai hozzáférhetőségét. Minél jobb a ÇBĐ biológiai hasznosulása, annál kisebb ÇBĐ adagra van szükség ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást.

Mit jelent a biohasznosulás?

A biológiai hozzáférhetőség arra utal, hogy mennyi hatóanyagot, vagyis ÇBĐ-t vesz fel a véráram, és azt mennyi idő alatt? Fontos megérteni a ÇBĐ biológiai hozzáférhetőségét, mert ez segít meghatározni az egyéni dózis mennyiségét, a beviteli formáját, hogy a megfelelő adag ÇBĐ kerüljön a szervezetbe. Ellenkező esetben esélyes, hogy a kívánt hatást nem éri el a használó.

A ÇBĐ olaj biohasznosulása nagymértékben függ a bevitel módjától, vagyis attól, hogy hogyan juttatja a szervezetébe a ÇBĐ-t. A ÇBĐ-t sokféleképpen bevihetjük: nyelv alá, italhoz vagy ételhez keverve olaj formájában, kapszula orálisan, helyileg krémmel bőrön át, vagy bőrre helyezett tapasszal. A leghatékonyabb módszer azonban, ha belélegezve juttatjuk a ÇBĐ-t szervezetünkbe egyszerű és nem túl drága vaporizátor segítségével. A módszerek mindegyike más-más hatásmechanizmus szerint működik, a biohasznosulás értékek egymástól jelentősen eltérhetnek.

ÇBĐ inhalálás

A ÇBĐ biohasznosulása 34% és 46% között van ha belélegezve fogyasztja, bár egyes tanulmányok 56% -os arányt jelentettek. A ÇBĐ belélegzése a leghatékonyabb módszer a magas biohasznosulás biztosítására.

Amikor a ÇBĐ-t belélegzik, például egy vape pen-en vagy vaporizátoron keresztül, szinte azonnal felszívódhat a ÇBĐ a tüdején keresztül. Innentől kezdve a ÇBĐ közvetlenül bejut a véráramba, lehetővé téve számára, hogy a megfelelő endokannabinoid receptorokhoz csatlakozzon az egész testében. Minden egyes belélegzéssel több ÇBĐ-t szív be, folyamatos ÇBĐ adagot biztosítva Önnek, amely gyorsan (perceken belül) és hatékonyan felszívódhat (közvetlen belépés a tüdőbe).

A ÇBĐ nyelv alatti biohasznosulása

Amikor szublingválisan (a nyelv alatt tartott cseppeken keresztül) adják be, a ÇBĐ olaj szublingvális biohasznosulása 13% és 19% között van, néhány tanulmány szerint akár 35% is. Ha a ÇBĐ-t a nyelve alatt tartja, lehetővé teszi, hogy a nyelv alatti mirigyek szívják fel, amiken keresztül bejuthat a véráramba, és elkezd dolgozni. Noha nem annyira célravezető, mint az inhalációs módszer, a ÇBĐ szublingvális beadása még mindig meglehetősen gyorsan, körülbelül 20 percen belül váltja ki hatását.

Természetesen itt az a trükk, hogy a ÇBĐ-t megfelelő ideig (30-60 másodpercig) tartsuk a megfelelő helyen (a nyelv alatt). Ha túl hamar lenyeli, vagy a cseppeket a nyelv fölé viszi és gyorsan lenyeli, akkor a ÇBĐ-t a szájon át történő beviteli mód szerint alkalmazza - ami, lényegesen alacsonyabb biológiai hasznosulást kínál.

A ÇBĐ bevitele szájon át

A szájon át történő bevitel a legnépszerűbb. az emberek ismerik, rutinosan alkalmazzák (étellel, itallal lenyelve). Bár a szájon át történő bevitel a leggyakoribb jelenleg, a ÇBĐ szedésére ez a legkevésbé hatékony módszer. A ÇBĐ orális biohasznosulása 10% - 20% között mozog,

Miért olyan alacsony a ÇBĐ orális biohasznosulása? Ha szájon át fogyasztja a ÇBĐ-t, annak először át kell haladnia az emésztőrendszerén, mielőtt a véráramba eljutna. Ez a folyamat nem gyors - egyeseknél akár 2 órát is igénybe vehet -, és közben a ÇBĐ egy része elvész a májban és az emésztőrendszerben. Ennek eredményeként tovább kell várni, amíg a ÇBĐ megkönnyebbülést nyújt, és az általa nyújtott megkönnyebbülés nem biztos, hogy annyira hatékony (mivel annyi minden elveszett az út során).

A ÇBĐ helyileg alkalmazva

Az előzőekben tárgyalt módszerekkel a ÇBĐ-t szájon át fogyasztotta. A ÇBĐ szedésének alternatív módja - helyileg alkalmazott transzdermális bevitel a bőrön keresztül. Ezzel a módszerrel a ÇBĐ elsősorban a perifériás idegrendszerben elhelyezkedő endokannabinoid receptorokkal működik - így a legjobb célzott fájdalomcsillapítás biztosítására egy adott területen, például ízületi gyulladásban vagy fájó izmokban.

Mivel a ÇBĐ csak a bőrében található helyi receptorokkal lép kölcsönhatásba, bár nem jut be a véráramba. Ennek eredményeként a helyi alkalmazás hatástalan az olyan állapotok enyhítésére, amelyek megkövetelik, hogy a ÇBĐ kötődjön az agy és a központi idegrendszer kannabinoid receptoraihoz, például szorongáshoz, epilepsziához vagy PTSD-hez.

Mik a ÇBĐ topikumok?

ÇBĐ hatóanyagú termékek, amiket helyileg alkalmaznak a bőrön dörzsöléssel vagy masszázzsal. A ÇBĐ kozmetikumok különböző formát ölthetnek, néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Krémek és bőrkrémek: A ÇBĐ krémek és bőrkrémek hasonló textúrájúak, mint a normál arc- és testápoló krémek. Az ilyen krémek összetevői természetes vegyületek és úgy vannak összeállítva, hogy a ÇBĐ kozmetikum termék támogassa a terápiás célt, valamint megfeleljen a célzott bőrtípusnak is.

Balzsamok és kenőcsök: az ajakbalzsam, a borotválkozás utáni balzsam, sportolás előtti, illetve utáni krémek. Ezek a ÇBĐ krémek is eltérő szerkezetűek, textúrájúak lehetnek attól függően, a terápiás cél érdekében milyen más összetevők kerültek bevonásra.

Masszázsolajok: A ÇBĐ masszázsolajok hasonlóak a normál masszázsolajokhoz. azzal a különbséggel, hogy teljes spektrumú ÇBĐ olaj kivonatot is tartalmaznak.

Fontos megjegyezni, hogy a ÇBĐ masszázsolajok különböznek a „ÇBĐ olajoktól”, mint termékkategóriától. Míg a ÇBĐ olaj koncentrált mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat, kis mennyiségű kiszerelésben kapható és több beviteli módszerrel és fogyasztható.  A ÇBĐ masszázsolajban optimális mennyiségű hatóanyag található és csak bőrön alkalmazandó.

A ÇBĐ topikumok használatát is leginkább a személyes célok és preferenciák határozzák meg. Hogy önnek melyik ÇBĐ kozmetikum termék a legmegfelelőbb attól is függ, hogy mire használja, milyen célokat tűzött ki?

Ha a ÇBĐ-t általános rekreációs céllal használja - pl. a bőr állagának megóvása - akkor inkább egy testápolót részesítsen előnyben, amelyet könnyen felvihet az egész testére.

Ha a ÇBĐ-t hátfájás kezelésére akarja használni, akkor hatékonyabb lehet, ha egy masszázsterapeuta ÇBĐ masszázsolajat dörzsöl a fájdalmas területre és környékére.