Kérdése van? Hívjon minket! +36706135720

Blog

Endokannabinoid rendszer (ECS)

2022.10.27 11:43
Endokannabinoid rendszer (ECS)

Amikor az emberek először hallanak a ÇBĐ olajról (kenderolaj) és a vele kezelhető különböző állapotokról, első gondolatuk, hogy „túl szép, hogy igaz legyen”.

A szkepticizmus mindig egészséges megközelítés egy új szer vagy módszer fontolgatásakor. Ugyanakkor ha megérti az endokannabinoid rendszert és annak működését az emberi testen belül, megérti a ÇBĐ olaj erejét és számos előnyét is, amelyet az olaj használata hozhat.

Az endokannabinoid rendszer - kezdetek

Az endokannabinoid rendszer (EndoCannabinoid System ECS) ismeretei a növényvilágban kezdődtek az 1940-es években, amikor a kannabisz-növényekben receptorokat fedeztek fel és a kannabinoidok nevet kapták. A kannabinoid rendszer segíti a növényeket a ragadozó rovarok elhárításában, miközben a hasznos beporzókat vonzza, és túléli azokat a zord éghajlati viszonyokat, mint a fagy, a hő és a kiszáradás.

Gyors előrelépés történt 1988-ig, és a kannabinoidokkal kapcsolatos ismereteink ugrást jelentenek a növényekről az állatokra, amikor a kutatók ugyanazokat a kannabinoid receptorokat fedezik fel a laboratóriumi patkányok agyában. Mást is észrevettek mégpedig, hogy ezek a receptorok mennyisége felülmúlja a patkányok agyának minden más típusú receptorát. Ma már tudjuk, hogy a kannabinoidok számos növényben és minden emlős élőlényben megtalálhatók, legyen az állat vagy ember.

A receptorok szerepe és az endokannabinoid rendszer

A test által előállított endokannabinoid vegyületek aktiválják az agy, szervek, szövetek, mirigyek, izom- és csontrendszer, valamint az immunrendszer sejtjeinek felszínén található receptorokat. Az ECS különféle és egyedi szerepeket lát el, a testben való elhelyezkedéstől függően: az ECS általános és végső célja azonban a test egyensúlyba hozása vagy homeosztázis elérése, függetlenül a környezeti és külső zavaroktól.

A kannabinoidok stimulálják a sejtek receptorait, és különféle reakciókat hoznak létre, a sejtek és a receptorok helyétől függően. A természetes kannabinoidok két forrásból származnak: vagy a test által termelt természetes úton (endokannabinoidok), vagy a kannabisz sativa (a kender) növényekből (fitokannabinoidok). A fitokannabinoid ÇBĐ számos előnye például ennek a receptor-stimulációnak és kölcsönhatásoknak az eredménye közvetlenül az enokannabinoid rendszerben.

Az emberi endokannabinoid receptoroknak két alapvető kategóriája van, a testen keresztüli eloszlásuk alapján:

  • A CB1 receptorok a központi idegrendszerben, azaz az agyban és a gerincvelőben találhatók.
  • A CB2 receptorok a következőkben találhatók: perifériás idegrendszer (az összes, az agyon és a gerincvelőn kívüli ideg), immunrendszer, gyomor-bél traktus, máj, szív, vesék, lép, vér- és nyiroksejtek, nemi szervek...

A kulcs

De mire jó az a receptor, aminek nincs aktiváló molekulája, ami aktiválja? Az első endokannabinoid-aktiváló molekulát, az arachidonil-etanol-amint (AEA) 1992-ben fedezték fel. Az AEA-t az ananda szanszkrit szó után, ami boldogságot jelentett, az anandamid köznévvel illették. Néhány évvel később azonosítottak egy második endokannabinoidot, az arachidonil-glicerint (2-AG), amely képes mind a CB1, mind a CB2 receptorok aktiválására.

E két fő endokannabinoid mellett létezik egy sor kisebb endokannabinoid is. Ezek alacsony aktivitási szinttel rendelkeznek az AEA-hoz és a 2-AG-hez képest. Ehelyett a két fő endokannabinoid szolgálatában állnak, szinergiában tevékenykednek hatékonyságuk növelése érdekében.

Építőkockák

Az endokannabinoid molekulák többszörösen telítetlen esszenciális zsírokból, omega-3 zsírsavakként ismertek. Ezeket étrendjében hal és tojás elfogyasztása, valamint számos növényi étel, például kender, len és chia mag, dió, zöld leveles zöldségfélék fogyasztása okozza. Az emberi test szükség szerint termel endokannabinoidokat, ahelyett, hogy folyamatosan gyártaná, tárolná majd és felszabadítaná azokat. Nagyon hatékony eljárással a sejtmembránban már jelen lévő lipidmolekula átalakul CB1 vagy CB2 receptorrá.

Az endokannabinoid előállítási folyamat negatív visszacsatolási ciklusban működik, amelynek során bizonyos jelátviteli molekulák magas szintje elindítja az endokannabinoidok termelését, amelyek aztán visszahurkolva gátolják a vegyi anyag további felszabadulását.

Mit csinál?

Az endokannabinoid rendszere elősegíti a homeosztázis fenntartását - testének biztonságos határokon belüli működését. Mint ilyen, az endokannabinoid rendszer létfontosságú az egészsége számára minden szinten. Az alvási szokásoktól kezdve a hangulaton és a memórián, az étvágyon, a fizikai aktivitáson, a fájdalom érzékelésén és még az immunfunkción keresztül is az endokannabinoid rendszerre támaszkodik. Ha jól működik, akkor egészséges, energikus és mentálisan koncentrált lesz. Ha valami rosszul megy az endokannabinoid rendszerében, például hiányosság vagy a receptor termelésében vagy működésében rejlő hiba, akkor hajlamosabb lesz az egészségi állapot változásra.

Túl kevés: Az endokannabinoid-hiány hatásai

A kannabinoid-hiányokat gyakran olyan állapotokban észlelik, mint a migrén, az izom és izületi fájdalmak, vagy pszichiátriai rendellenességek. A rák egyes formáiban a CB1 és CB2 receptorok magasabb szintjét figyelték meg, ami azt jelzi, hogy ezek a sejtek éhesek, és az AEA-t és a 2-AG-t keresik az egészség és a homeosztázis helyreállításának elősegítése érdekében.

Az endokannabinoidok és a növényi eredetű fitokannabinoidok nemcsak javítják a tünetek kezelését, segítenek a daganatos betegeknek kezelni fájdalmukat, jobban aludni, elhárítani a betegségükkel kapcsolatos szorongást, és ellensúlyozni a hányinger és a rák kemoterápiájának egyéb mellékhatásait, de rájöttek, hogy közvetlenül megtámad és megöl egyes rákos sejteket.

Az endokannabinoid rendszer kölcsönhatásba lép az agy érzelmi központjaival is, és szerepet játszik a félelem, a szorongás és a depresszió kezelésében. Kísérletileg kimutatták, hogy amikor a CB1 receptorokat gátolják a laboratóriumi egerekben, szorongásuk és félelmük, valamint fiziológiai stressz-szintjük jelentősen megnő.

Túl sok: Az endokannabinoid-felesleg hatásai

A homeosztázis fenntartásában betöltött szerepének fontos részeként az endokannabinoid rendszer segíti az energiatermelés, -tárolás és -kibocsátás ellenőrzését, és kulcsot jelenthet a modern társadalmat sújtó anyagcsere-betegségek, például az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek leküzdéséhez. Ahol hiányosságok vannak a testben, túlzások is lehetnek. Az ezen állapotokkal járó alacsony fokú gyulladás és inzulinrezisztencia összefüggésbe hozható az endokannabinoid rendszer túlműködésével. Elhízott, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél egy CB1-blokkoló gyógyszerről kiderült, hogy segít csökkenteni a vércukorszintet, csökkenti a gyulladást és növeli a szívvédő HDL-koleszterin szintjét, amely önmagában a testsúly-csökkenéssel érhető el.